Ruim vijf jaar geleden zag het Nederlandstalige boek Kennismaken met materialen het levenslicht. Een toegankelijk boek dat zijn weg heeft gevonden binnen grote en kleine bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstituten, universiteiten, boekhandels en bibliotheken, als naslagwerk maar ook als (relatie)geschenk voor vele geïnteresseerden. De highlights van het boek zijn zelfs in het Achterhoekse dialect verschenen. In lijn met de ondertitel Materiaalkunde voor niet-materiaalkundigen hebben de voorbeelden in de wereld om ons heen op een toegankelijke manier duidelijk gemaakt welke schijnbaar vanzelfsprekende maar belangrijke rol materialen spelen. Met als insteek: waarom is juist dat materiaal geschikt voor die toepassing, en aan welke knoppen moet je draaien om betere materialen te krijgen – mochten de huidige niet voldoen?
Sindsdien is in binnen- en buitenland meerdere keren geopperd of dit boek ook in het Engels beschikbaar kon komen. Het heeft even geduurd, maar nu is het zover. Sinds deze maand is het Engelstalige boek Meet materials – Materials science & technology for people without a materials background verkrijgbaar. Net als de kleurrijke en informatieve Nederlandse editie uit 2016, met het mooie materialengebied vanuit diverse invalshoeken aangevlogen, maar nu een kwart dikker.
Naast ruime aandacht voor (technische) keramiek, glas, composieten, polymeren, rubber, koolstof en metalen zijn materialen voor de energietransitie nu gecombineerd tot een eigen hoofdstuk. Hierdoor neemt elektrificatie van de (toekomstige) energievoorziening een belangrijke plaats in het boek in. En wat te denken van high-tech materialen zoals silicium voor computerchips? Daarnaast is het altijd mooi om over de geneugten des levens, zoals materialen voor rode wijn, te schrijven en te lezen.
Het boek Meet materials heeft z’n eigen website en is daar ook te bestellen – of simpelweg door een mailtje te sturen aan info@betase.nl. Dit Engelstalige boek kost 49,95 euro incl. BTW plus verzendkosten. Het Nederlandstalige boek Kennismaken met materialen, vijf jaar oud maar blijvend actueel, is nog steeds verkrijgbaar via dezelfde website, en dat blijft ook zo.