50 jaar membraanonderzoek in Twente

Twente heeft altijd al een pioniersrol gespeeld op het gebied van membraantechnologie. Met de komst van Kees Smolders startte ongeveer 50 jaar geleden het onderzoek aan membranen op de Technische Hogeschool Twente, later Universiteit Twente. En zo’n 10 jaar later begon Ton Burggraaf en zijn groep met de ontwikkeling van keramische membranen.

Het boek ’50 years of membrane research in Twente’ laat zien hoe vele Twentse onderzoekers en technici hun kennis en ervaring hebben gebruikt om membraantechnologie naar een hoger niveau te tillen. ‘Twente’ heeft een grote bijdrage geleverd aan veel technologie die tegenwoordig wordt gebruikt bij het maken van commerciële membranen.

Samen met Heleen Sombekke, Antoine Kemperman, Herman Teunis, Louis Winnubst en Nieck Benes van de Universiteit Twente heeft Eddy Brinkman van Betase (en voormalig onderzoeker binnen de Twentse membranengroep) dit boek samengesteld.

Hieronder ziet u een impressie van het historieboek.
UT membranenboek

Het eerste exemplaar van het boek is op 14 april 2023 uitgereikt aan emeritus-hoogleraar Heiner Strathmann, één van de ‘founding fathers’ van het Twentse membraanonderzoek, naast boegbeelden als Kees Smolders, Ton Burggraaf, Henk Verweij en Matthias Wessling. Alle aanwezigen op deze Twente Membranes Day 2023 kregen een exemplaar van dit boek. Op dezelfde dag opende Matthias Wessling het Waterlab op de campus van de Universiteit Twente, een nieuw gebouw om membraanprocessen met waterstromen op pilot-schaal te onderzoeken en te testen.
Opening Waterlab UT 2023