Piëzoelektrische materialen en toepassingen

Piëzoelektrische materialen – die mechanische energie kunnen omzetten in elektrische energie en vice versa – worden overal om ons heen gebruikt worden, maar zijn nog behoorlijk onbekend bij veel mensen. Consumentenproducten, elektronica in auto’s, medische technologie en industriële systemen zijn maar een paar gebieden waar piëzoelektrische componenten onontbeerlijk zijn.

Naast modellen om het gedrag van piëzoelektrische materialen en componenten te beschrijven en te begrijpen geeft dit boek een overzicht van piëzoelektrische materialen, piëzoelektrische keramische componenten en dunne lagen, alsmede hun wijze van vervaardigen. Toepassingsgebieden als sensoren, generatoren, actuatoren, motoren en akoestische transducers komen aan de orde, evenals het winnen van energie uit trillingen. Het boek besluit met een overzicht van meettechnieken en praktische tips om piëzoelektrische componenten te gebruiken.

Betase heeft een aanzet gegeven voor het eerste hoofdstuk, en heeft de auteurs Jan Holterman en Pim Groen ondersteund bij het schrijven van dit boek door de inhoud te redigeren.

Hier kunt u de eerste bladzijden van dit boek downloaden als PDF-bestand.

Piëzoelektrische materialen en toepassingen

Verschenen als:
Jan Holterman, Pim Groen (auteurs), An introduction to piezoelectric materials and applications, een Engelstalige uitgave van Stichting Applied Piezo, ISBN 978-90-819361-1-8, hardcover, april 2013, 218 full-colour illustraties, 307 pagina’s.