Piëzotechnologie in alledaagse toepassingen

Wat hebben inkjetprinters, parkeersensoren voor auto’s, gasaanstekers en baby-echo’s met elkaar gemeen?
Al deze toepassingen maken gebruik van piëzoelektrische materialen. En dit materiaal heeft iets bijzonders: het kan van vorm veranderen – bijvoorbeeld korter of breder worden – door er een elektrische spanning over aan te leggen. En omgekeerd: je kunt een elektrische spanning genereren door het materiaal samen te drukken of op een andere manier te vervormen. Het materiaal an sich is al een systeem!

Hoewel piëzoelektrische materialen overal om ons heen gebruikt worden, zijn ze nog behoorlijk onbekend bij veel mensen. Met dit in het achterhoofd heeft de Stichting Applied Piezo aan Betase verzocht een boekje te schrijven over ‘het verborgen gebruik van piëzotechnologie in toepassingen overal om ons heen’. Behalve de geschiedenis en de toekomst van piëzo, de technische werking van het materiaal en manieren van vervaardiging gaat dit Engelstalige boekje vooral over toepassingen van piëzo: van quartzhorloges tot medische apparatuur, en van automotoren tot mobiele telefoons.

Onderdelen van dit boekje over ‘piëzo in een notendop‘ en echoscopie als toepassing vindt u als afzonderlijke Engelstalige downloads in PDF-formaat. Klik hier voor een algemene indruk van het boekje.

Piëzotechnologie in alledaagse toepassingen

Verschenen als:
Applied Piezo – The hidden use of piezo technology in applications all around us, ISBN 978-90-79926-03-9, november 2010, Engelstalig, 60 pagina’s. Ongewijzigd herdrukt in 2011.

Externe link:
Klik hier voor de website van de Stichting Applied Piezo, waar u dit boekje kunt bestellen.