Prof. Jacques Noordermeer Dutch Master in Materials 2011

Prof.dr. Jacques W.M. Noordermeer, hoogleraar aan de Universiteit Twente, is gekozen tot Dutch Master in Materials 2011. Hij vergaarde de meeste stemmen bij de verkiezing door de Bond voor Materialenkennis van de persoon die tot en met 2011 een uitzonderlijke en constructieve bijdrage heeft geleverd aan de materiaalkunde. Op 21 december 2011 ontving hij het certificaat dat hoort bij deze verkiezing.

Professor Noordermeer heeft baanbrekend werk verricht op het gebied van de rubbertechnologie. Hij combineerde zijn loopbaan in de industrie met een academische carrière. Via DSM Elastomeren kwam hij in 2000 uiteindelijk terecht bij de Universiteit Twente, waar hij professor is van de leerstoel Rubbertechnologie.
Hij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan het verhelderen van de relatie tussen rubberchemie en processing en de uiteindelijke eigenschappen. Voor zijn bijdrage aan de rubbertechnologie ontving Jacques Noordermeer in 2006 de Gouden Medaille Rubbertechnologie van de IRCO. Daarnaast is hij in 2010 onderscheiden met de George S. Whitby Award van de American Chemical Society, Rubber Division, “for outstanding international teachers of chemistry and polymer science”.

De verkiezing van de ‘Dutch Master’ is een initiatief van de Bond voor Materialenkennis. De Bond heeft in 2006 voor de eerste keer de verkiezing van de grootste materiaalkundige van Nederland georganiseerd, ter gelegenheid van haar 80-jarige bestaan. Wegens de positieve respons uit het werkveld op de verkiezing tot Dutch Master in Materials heeft het bestuur van de Bond besloten om deze verkiezing om de 5 jaar te houden.

noordermeer_400x267
Eddy Brinkman (voorzitter van de Bond, links) reikt het certificaat uit aan Jacques Noordermeer, Dutch Master in Materials 2011 (rechts). Foto: UT Nieuws.