Teflon

De merknaam Teflon® zegt menigeen meer dan de chemische verbinding die achter de kunststof schuilgaat. De officiële scheikundige naam luidt namelijk: polytetrafluoretheen ofwel PTFE, een etheen­-polymeer waarin alle waterstoffen zijn vervangen door fluor. Teflon is een buitenbeentje in de kunststoffenfamilie. Het materiaal reageert met vrijwel niets, is bestand tegen extreme temperaturen en zo glad als een spiegel. Door deze unieke eigenschappen zijn de toepassingen talrijk. Het meest bekend is wel het gebruik van teflon als antiaanbak­laag in de Tefal-pan. Door de beschermlaag koeken etenswa­ren niet vast aan de pan, terwijl de temperatuur toch hoog genoeg is om goed te braden en te bakken. Maar je komt teflon ook tegen als spray om fietskettingen te smeren, als tape om koppelingen af te dichten en als waterafstotende tussenlaag in ademende regenjassen.

Het is een zeer veelzijdige kunststof, maar niet eenvoudig te maken en te verwerken. Omdat teflon nauwelijks smelt­baar is, schieten gebruikelijke vormgeeftechnieken tekort. Polymeerchemici werken aan verbeteringen en alternatieven om fluorpolymeren te maken met vergelijkbare eigenschap­pen, maar die gemakkelijker te verwerken zijn.

Deze Chemische Feitelijkheid geeft antwoord op:
Wat is teflon, hoe werd het ontdekt en wat kun je allemaal met dit fluorpolymeer? Bestand tegen hoge temperaturen en agressieve chemicaliën, superglad en extreem inert. Hoe komt de kunststof aan deze eigenschappen? Hoe maak je teflon en hoe verwerk je het tot eindproduct? Waarom is teflon zo moeilijk verwerkbaar? Zijn er alternatieven?

‘Chemische Feitelijkheden’ is een actuele chemische encyclopedie. Tien maal per jaar verschijnt een encyclopedie-deel, dat in 8 pagina’s de achtergronden van een actueel thema behandelt.

Verschenen als:
Chemische Feitelijkheden Teflon, editie 63, nummer 269, december 2010

Externe link:
Klik hier voor de website van Chemische Feitelijkheden, waar u ook een abonnement op deze encyclopedie kunt nemen.